De Onzichtbare Acteur

 Acteur IBoek I

door Pari Alexander Schoorel

Pari Alexander (Lex) Schoorel biedt een openhartige inkijk in zijn leven als acteur, regisseur, klassiek zanger, componist en toneelschrijver.

Hij vertelt over zijn successen, de onverklaarbare ziekteperiodes en de persoonlijke gevolgen van de oorlog in het voormalig Nederlands-Indië: zijn verblijf in de jappenkampen en de bersiap.

Zijn boek De Onzichtbare Acteur I  is een aaneenschakeling van vrolijke en droevige anekdotes van een zoeker die met verwondering naar de wereld kijkt. Schoorel verhaalt van zijn vele ontmoetingen met kleurrijke en lieve mensen, en het intens genieten van het samenwerken met hen.

De ondertitel van het boek luidt: ongerijmde vertelsels van een zwerver… Naast zijn artistieke avonturen en wereldreizen is Schoorel ook het avontuur  aangegaan om sannyasin van Osho te worden: een zaak van leven of dood.

twee druppels 1

Pari Alexander Schoorel werd geboren op 26 december 1938 in Nederlands-Indië. Gedurende de oorlog verbleef het gezin Schoorel in verschillende jappenkampen. In juli 1947 repatrieerden zij op de Oranje naar Nederland waar Pari acteur werd. Op 23-jarige leeftijd werd hij bekend door zijn dubbele hoofdrol in de film Als Twee Druppels Water van Fons Rademakers, en kort daarna door de tv-serie Vrouwtje Bezemsteel. Hij speelde grote rollen (o.a. Romeo) bij vijf theatergezelschappen.

Zijn eerste regie, De Dwergen van Pinter, was een enorm succes. Kort na zijn dertigste jaar maakte Pari de overstap naar de klassieke muziek, als zanger en als componist. Rond 1980 volgde een lange periode van ziekte (oorlogstrauma). Na 1982 keerde hij terug als acteur, regisseur en toneelschrijver en speelde een grote rol in de tv-serie Armoede. In 1984 werd hij Osho sannyassin, (toen nog Bhagwan genoemd). Tussen 2002 en 2007 vonden diverse concertseries plaats met louter kamermuziek van zijn hand.

toneelschool 1

 

Toneelschool Arnhem

 

 

 

 

 

De Onzichtbare Acteur BOEK I heeft 247 bladzijden en is rijkelijk geïllustreerd met foto’s van theatervoorstellingen en scènes uit films en tv-series, maar ook uit het privéleven van de auteur. Gepubliceerd via het self-publishingplatform Brave New Books een samenwerkingsverband van Singel uitgeverijen en Bolcom.. Het is te koop in alle landelijke webwinkels en te bestellen door iedere boekhandel.

Paperback | € 22,53 | ISBN: 9789402110968

www.bravenewbooks.nl/parialexanderschoorel

Een gedachte over “De Onzichtbare Acteur BOEK I

  1. Hallo Pari, wat verrassend om over je twee boeken te lezen! Vooral boek I vind ik mooi, daar komen zoveel oude toneel herinneringen en foto’s langs waar je nog op jong rondloopt. Time flies… Het verhaal is zeer associatief geschreven. Je daagt de lezer uit om niet al te erg vast te houden aan de gebruikelijke leespatronen. Dat vraagt wel wat van mij als lezer. Op het moment dat ik dat patroon loslaat neem je me bij de hand op een reis door je leven. Een reis waarbij ikzelf stiller en meer in het Nu terecht kom. Spannend ook de toneeltekst. Zit een mooi jeugdboek in. Maar daar kom ik nog wel op terug. Boek II is serieuzer, maar met nog meer mooie teksten, vooral de oude dichters die je noemt. Een stuk Nederlandse historie die verloren lijkt te gaan in het geweld van het populisme van tegenwoordig. Daarin uit je ook je zorgen over de toekomst van onze aarde. Dat je in je jonge jaren zo veel geweld hebt moeten meemaken geeft je een scherpe kijk op hoe de mensen met elkaar omgaan in deze tijd. Mooi om te lezen hoe je ook daardoor de roep van Osho hebt gehoord, een roep voor meer Liefde, stilte en vooral moed om je eigen keuzes te maken met hart en intelligentie. Ik kijk uit naar je andere werk.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s